Kuva: WSOY

Marraskuun kirja on Tähdet kertovat, komisario Palmu. Tähdet kertovat, komisario Palmu jäi  Mika Waltarin viimeiseksi Palmu-romaaniksi ja viimeiseksi elokuvaksi, jossa hänen kättensä, tai tässä tapauksessa ehkä sormiensa, jälki näkyi. Waltari piti Kaasua komisario Palmu! – elokuvasta paljon ja häntä pyydettiin elokuvan ensi-illan yhteydessä kirjoittamaan tiivistelmän mahdollista seuraavaa elokuvaa varten. Pari viikkoa tästä ja Waltari oli kirjoittanut seuraavan romaaninsa valmiiksi. Matti Kassila teki tästä yhdessä Kaarlo Nuorvalan kanssa elokuvakäsikirjoituksen.

Matti Kassila ja Mika Waltari kirjoittivat yhdessä käsikirjoituksen elokuvalle Lepäisit jo rauhasssa, komisario Palmu. Käsikirjoitus lepäsi rauhassa eikä ehtinyt koskaan lavalle asti, koska näyttelijöiden lakko vesitti elokuvan kuvauksen. Viimeiseksi Palmu elokuvaksi jäi Kassilan ohjaama ja käsikirjoittama Vodkaa, komisario Palmu

Vodkaa, komisario Palmu poikkeaa muista elokuvista, että se on selkeästi politiikan maailmassa liikkuva, sanoo Juha Järvelä, joka on yhdessä Marjo Vallitun kanssa kirjoittanut kirjan Komisario Palmun jäljillä

Kuva: YLE

Tähdet kertovat, komisario Palmu poikkeaa myös lajityypiltään muista komisario Palmu-kirjoista siinä mielessä, että se ei ole enää perinteinen dekkari niin kuin kaksi ensimmäistä teosta Kuka murhasi, rouva Skrofin ja Komisario Palmun erehdys. Se on enemmän poliisiromaani kuin kaksi aiempaa ja ottaa selkeämmin kantaa yhteiskunnallisiin tapahtumiin kuin edeltävät teokset. 

– Varsinkin romaanissahan on paljon poliisityön ja teknisen työn kuvausta, sanoo Marjo Vallittu. 

Komisario Palmu on paljasjalkainen stadilainen

Komisario Palmu on paljasjalkainen stadilainen. Hän olisi syntynyt Kättärillä silloin, kun Kättäri eli Kätilöopisto sijaitsi Tehtaankadulla Ullanlinnassa. 

Mika Waltaria ei todellakaan tunnettu luontokuvauksistaan vaan varsinkin uransa alkuaikoina hän sai mainetta Helsinki-kuvauksistaan. Myöhemmin Waltari luopui Helsinki-keskeisyydestään taiteellisista syistä. Palmu-kirjoissa hän kuitenkin palasi rakkaan aiheen pariin. 

– Palmut ovat osoitus Waltarin rakkaudesta dekkariin ja Helsinkiin, Järvelä toteaa.

Kuva: YLE

Waltari syntyi Siltasaaressa ja oli helsinkiläinen, mutta hänen teoksessaan ei liioin slangia näy, vaikka juuri Tähdet kertovat, komisario Palmu olisi aihepiiriltään sopinut tähän hyvin. Kertoohan teos pahennusta aiheuttavista lättähatuista. Se oli slangin kulta-aikaa, mutta silti slangia ei kirjan sivuilla juuri näy.

– Waltarihan kommentoi itseään kirjassa niin, että on akateemikko ja tyyliasioista tarkka. Siinä paistaa sellainen itseironia , sanoo Vallittu.

Ilmari Turja oli kiusoitellut Waltaria aiemmin siitä, että tämä pysyi niin vahvasti kirjakielisyydessä niin omassa puheessaan kuin teksteissäänkin. On mahdollista, että koska Waltari kuului sivistyneistöön, niin hän ei yksinkertaisesti osannut slangia. 

Järvelä, joka on tutkinut laajasti Mika Waltarin tuotantoa mainitseekin, että tämä näkyy läpi koko Waltarin tuotannon. Vaikka aiheena olisi ollut Helsinki niin slangi ei teosten sivuilla näy yksittäisiä morsaa ja farsaa lukuunottamatta.   

Vaikka Tähdet kertovat, komisario Palmu on poliisiromaanimaisempi kuin aiemmat Palmu-kirjat niin kuitenkin perinteisempi tapa ratkaista rikokset vie voiton koneiston toiminnasta. 

– Teoksen lopussahan pehmeämmät arvot voittavat eikä Palmun oppipojan kovat otteet, sanoo Järvelä. 

Tähdet kertovat, komisario Palmu on kuvaus Helsingin ja yhteiskunnan muutoksesta. Waltari näki Helsingin muutoksen ja siitä olisi kertonut myös viimeinen Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu. Se olisi keskittynyt kiinteistöbisnekseen ja yhä voimistuvaan Helsingin muutokseen, mutta elokuvaa eikä teosta koskaan tullut, koska näyttelijälakko vesitti elokuvan kuvaukset. 

Kuva: YLE

Komisario Palmu-elokuvat keräävät suuren yleisön yhä aina, kun elokuvia esitetään televisiossa. Yle esittää Tähdet kertovat, komisario Palmun 1.1.2020 Yle Teemalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s